Feliratkozás hírlevélre:

Következő események

28 máj. 2024
09:00PM - 01:00AM
MdA - Duo Libera concert -Táncol a DJ! - Széna

 

artsharmony

Kristályhegedű

Tutijegy.hu a jegyiroda

Tangó szalon

youtubevimeo-logoyouku-logo

Czidor Katalin és Bogdán Tihamér

Kati és Tiha egy jól ismert tangópár Svédországban és Európában. Az internetes oldalukon az áll “tango y nada mas” (tangó és semmi más), egész egyszerűen erről van szó, amikor az ember táncolni látja őket és ez tükröződik a tanításukban is. Tangó és kész, gyönyörű és zenei.

2001-ben Nässjöben/Svédországban kezdtek tangózni. Azon kevés párok közé tartoznak, akik együtt kezdtek el táncolni, együtt járták végig a tanulóidő rögös útját és együtt kezdtek el tanítani, fellépni, utazni.

Már 1 év után felkérte őket a helyi egyesület, hogy tanítsanak, amit örömmel vállaltak, mivel mindketten képzett mozgáspedagógusok, úgyhogy a mozgás elemzése, értése és tanítása természetes volt és természetes számukra.

2004-től Stockholmban élnek, ahol 3 évig a város egyik legsikeresebb milongáját vezették, rendszeresen órákat adtak, felléptek, részt vettek színházi produkcióban, filmben, zenekari produkcióban. Ezalatt az idő alatt az Európába látogató híres argentin tanároktól vettek órákat és rengeteget utaztak különböző fesztiválokra és maratonokra, hogy inspirálódjanak a többi táncos által.

Nagy forduló volt 2009, amikor 5 hónapra Argentínába utaztak és teljesen belemerültek a buenos airesi éjszakai élet hangulatába. Nappal órák éjjel milongák. Miután visszatértek még több munka várt rájuk, majd 2011-ben ismét Buenos Aires következett 10 hétig.

Néhány gondolatuk a tangóról: “a tangót nagyon sokféleképpen meg lehet jeleníteni. Lehet táncolni kicsiben és nagyban, nyitva vagy közel, puhán vagy keményen, dinamikusan vagy lassan. Hogy mit választunk az a zene által bennünk kialakuló érzelmektől függ. Ezért a technika egy eszköz erre, a zene pedig az egésznek alfaja és omegája.”

Czidor Katalin táncos tanulmányai és tapasztalatai:

2001-ben kezdett tangót tanulni, ezt megelőzően kipróbálta a flamenco táncot és harcművészetet is tanult.

2002 óta tanít tangót. A tangótanítás által közelebb került a tangó jobb megértéséhez, és ennek a természetes mozgásnak az elemzése és tanítása az élete részévé vált.

Táncosként a pár közötti harmóniát tartja a legfontosabbnak, ezért minden egyes tánc során arra törekszik, hogy táncpartnere is örömét lelje a táncban. Ebből következően technikája csiszolása során a központi kérdés sohasem a stílus volt. Célja, hogy úgy tudjon különböző partnerekkel táncolni a legkülönbözőbb stílusokban is, hogy közben egy igazi táncos párt alkossanak.

Technikája alapja a természetes és könnyed mozdulatok. Úgy véli, hogy a technika csupán az érzések kifejezésére szolgáló eszköz. Ezért tánctechnikai kurzusain fontos szerepet kapnak az izmok ellazításának módjai, különböző disszociációk, a lábak és a karok használata, a zene, valamint a díszítések úgy, mint a titokzatos magas sarkú cipő, a testtartás és természetesen a séta.

Tanárként munkája a csoporttól és azok tagjaitól is függ. A csoport fejlődésével egyre több kihívást jelentő, összetett feladat valósítható meg. Katalin hisz a személyes visszajelzések erejében és a munka fontosságában.

 

Bogdán Tihamér táncos tanulmányai és tapasztalatai:

Tihamér 2001-ben Svédországban, Nässjö-ben kezdett tangót tanulni. Az ezt megelőző nyáron lett a tangó szerelmese Falsterboban egy tangótáborban, és néhány héttel később Waxholmban, a Tangó szigeten végleg elkötelezte magát a tangó mellett. Azóta az élete a tangó útjain halad: az első években tanulás, utazás, majd később a lista bővült a tanítással és fellépésekkel is.

A tangóban leginkább az összetettséget kedveli. Fizikai, szellemi és érzelmi történések zajlanak egy időben miközben a valaha írt legjobb tánczene szól. Ezért valóban nagy odafigyelést igényel, ha az ember jól akar táncolni, hiszen az összetettség mellett mindig akad néhány zavaró mozzanat is.

Tanárként Tihamér célja, hogy segítse növendékei fejlődését minden szinten és megismertesse a mozdulatok könnyed, természetes formáját. Meg akarja értetni a tangó struktúráját, hogy a tanulók képesek legyenek kombinálni a mozdulatokat.

Használni a zenét számára annyit jelent mint kitölteni a táncot valamivel, ami egyedi és személyes.

 

 

Fellépések:

2014. június 16-i Tangó Hangoló
2012. december 9-i Pesti Tangó Szalon

 

Fellépésekről készült videók:

2014. június 16-i Tangó Hangoló

2012. december 9-i Pesti Tangó Szalon

 

Képek:
2014. június 16-i Tangó Hangoló

Share